2010. augusztus 31., kedd

Kicsit kókány csak... :)

Hajlamosak vagyunk sokszor azt gondolni, hogy a kókányolás csak magyar sajátosság, részben azért, mert nálunk nem voltak alkatrészek, így azzal kellett pótolni, ami volt, így lehet az, hogy valamilyen szocialista autó részei lettek beépítve a bogarakba, vagy azért mert akkoriban a magyarok ízlésvilága kissé elmaradt nyugathoz képest...hát ez nincsen így.


A képeken egy 1953-as osztrák ovál bogár szerepel, igaz nehéz felismerni. Az eladó szerint Kelet-Németországban futott, és akkor átalakították, így nem eredeti a hátsó ablak, a motorháztető, a kormány és a sárvédők is már cseréltek illetve felújítottak.


A műszerfal eredeteti néhány kivágást nem nézve, az említett kormány, ami nem eredeti. Valamint a kárpitok (már ami maradt) sem túl eredeti és egyéb kisebb átalakítások is vannak belül.


A karos index befalazott helye az megvan, de az index az már régen nincsen meg. Ezekben az autókban az a nagyszerű, hogy állapotilag sokkal jobbak, mint azok, amikhez sosem nyúltak hozzá. S míg egy eredeti ovált mondjuk leselejteztek, betolták a fa alá, az addig pusztult, míg ezt valaki átalakította és sokáig használta, javítgatta, így ezek kevésbé rohadtak el, és mentek tönkre, jobb felújítási alapok, akár restaurálás céljából, akár csak műszaki rendberakás miatt, hiszen ezekből olcsón használható autót lehet tenni (persze mihez képest olcsó). 

1978-ban cseréltek motort benne, akkor egy 1300-ast kapott, bár egyes elemei eredetinek tűnnek az eladó szerint. A motor elméletileg forog és üzemképes. 


Maga a fiatalítás, az nem csak nálunk volt népszerű, hanem mindenhol, de ezek az apró részletek...mondanám azt, hogy a maguk nemében zseniálisak, hiszen mindenképpen egy eredeti autó született belőle, amiből csak egy darab van. Kicsit elfogult vagyok ezekkel és azt gondolom, hogy nem feltétlenül kell ezeket a darabokat restaurálni, nagyon jópofa lenne ez az autó akkor is, ha így maradna.

Árat nem lehet tudni, de valószínűsíthetően olcsó, de attól tartok ezt az autót a papírjai ellenére (vannak) nagyon valószínű, hogy alaktrésznek fogják felhasználni, bár túl sok olyan részlet nincs benne, ami tipikusan ovál, de szerkezetileg még az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése